רשות ניירות ערך פרסמה ביום 13/11/2011 לציבור את עיקרי מודל הפיקוח העתידי על תעודות הסל אשר נכון למועד זה אינן מפוקחות. המודל מתמודד עם הסיכונים השונים הכרוכים בפעילותן של תעודות הסל כמוצר מתחייב – סיכון תפעולי, סיכון שוק, סיכון אשראי וסיכון נזילות. המודל קובע, בין היתר, חובות הקצאת הון במסגרת חשבון מגבה בהתאם למנגנונים האומדים את הסיכונים השונים. הכללים שנקבעו במסגרת המודל מיועדים לעודד את מנהלי תעודות הסל להתנהלות אחראית ושמרנית, באופן המיועד לצמצם את הסיכונים הכרוכים בפעילות זאת. מן הצד השני, המודל לא פוגע ביכולתם של מנהלי תעודות הסל הקיימים בשוק להמשיך בפעילותם ואינו פוגע בכושר התחרות שלהם מול מוצרים מתחרים. המידע שלהלן כולל את עיקרי המודל לפיקוח עתידי, שגובש ברשות ניירות ערך בשיתוף עם מנהלי תעודות הסל, את מודל ניהול ובקרת סיכוני שוק שנכתב על-ידי ד"ר מעינה ויסמן וד"ר אבי וואהל עבור מנהלי תעודות הסל, תוך שיתוף עם סגל הרשות שנעזר בייעוץ חיצוני של פרופ' צבי וינר. לעיקרי מודל הפיקוח לחץ כאן.
מודל הפיקוח האמור גובש כמודל מוצע להסדרת תחום תעודות הסל כמוצר מתחייב. לאור התמשכות הליכי החקיקה מחד, וצמיחתו המהירה של שוק תעודות הסל מאידך, החליטה הרשות לקדם מהלך שיאפשר מעבר מהיר יותר של התעודות לפיקוח תחת חוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994, ויצמצם משמעותית את הסיכון המערכתי הגלום במכשיר זה, וזאת בדרך של הפיכת המבנה המשפטי של תעודת הסל מאגרת חוב לקרן נאמנות, תוך ביטול התחייבות של תעודת סל להשיג את תשואת הנכסים אחריהן היא עוקבת. למידע נוסף בדבר "תיקון קרנות הסל" לחץ כאן.
הרשות אינה מפקחת יציבותית אחר פעילות מנהלי תעודות הסל אלא רק על הגילוי הניתן בתחום. מנהלי תעודות הסל לא אימצו את מודל הפיקוח ולא התחייבו לקיים אותו, כי אם פרסמו במגנא הודעות בדבר אימוץ של חלקים ממנו, אשר מחייבות אותם כל עוד לא יפרסמו באמצעות המגנא הודעה אחרת.
כיצד תשקיע נכון?לכסף שלכם מגיע יותר. ולכן, לפני שתחליטו – התייעצו, קראו, הבינו. רשות ניירות ערך מגישה לציבור המשקיעים מידע נרחב.