עבירות דיווח
ת"פ 59453-07-19 מדינת ישראל נ' מוטולה ואח', כב' השופטת מיכל אגמון-גונן, בית המשפט המחוזי בתל אביב (המחלקה הכלכלית)
תוכן דף לאורך השנה נגזר דינם של מספר נאשמים בין השנים 2014-2011 כללו הדוחות הכספיים של אפריקה ישראל תעשיות (להלן: "החברה") פרטים מטעים מהותיים אשר לפי כתב האישום, שהוגש ביולי 2019 נגד 11 מנהלים ועובדים ו-4 חברות, הם תוצאה של פעילות תרמיתית מכוונת ושיטתית אשר הובלה על ידי מספר נושאי משרה בחברה, ובכלל זה מנכ"ל החברה לשעבר, אבי מוטולה (להלן: "נאשם 1" או "מוטולה"), וסמנכ"ל הכספים של חברת נגב קרמיקה, אביהו איבשיץ (להלן: "נאשם 2" או "איבשיץ'"). בתקופה זו ניצל מוטולה את מעמדו בקבוצה על מנת להנחות את עובדיו, ובראשם את איבשיץ', לנקוט בכל האמצעים, לרבות ביצוע עבירות פליליות על מנת שיוצגו מצגי שווא על תוצאות קבוצת נגב ועל עמידתה ביעדים הגבוהים שנקבעו לה. בשנים אלו יזמו מוטולה ואיבשיץ תכנית עבריינית שיטתית שמטרתה הצגת מצגים "משופרים" ומטעים ביחס לנתונים הכספיים של אפריקה תעשיות וחברות הבת שלה. במסגרת תכנית זו הורו לכפופים להם, שעבדו באותה העת בחברות הבת של אפריקה תעשיות, בין היתר, להקדים את מועד ההכרה בהכנסות ולרשום הכנסות כפולות. כחלק מהפעילות המרמתית, נהגו מנהלים ועובדים בקבוצה, בהנחיית מוטולה ואיבשיץ, באופן שיטתי, לשייך הכנסות שנוצרו ברבעון העוקב לרבעון שכבר הסתיים, להכיר בהכנסות בגין סחורה שטרם סופקה ולעיתים אף בהכנסות בגין עסקאות בהן טרם נקבע איזו סחורה אמורה להיות מסופקת ובאיזה מועד. כמו כן, בהנחיית מוטולה ואיבשיץ, פעלו מנהלים ועובדים בקבוצה כדי ליצור הכנסה פיקטיבית כפולה, בכך שחייבו בספרי הקבוצה חלק מלקוחותיה פעמיים. להלן פירוט גזרי הדין שניתנו השנה בתיק זה, לפי סדר כרונולוגי:
-
גזר דין בעניינו של נאשם 9 – גבריאל קליין
22/10/2020
גבריאל קליין כיהן כמנכ"ל ויה ארקדיה וסופר קרמיק משנת 2013 והיה חבר בהנהלת קבוצת נגב קרמיקה. מתוקף תפקידו חתם על דוחותיהן הכספיים של ויה ארקדיה וסופר קרמיק. שכרו של הנאשם 9 הושפע מביצועי ויה ארקדיה, שהיה ממקימיה, כמו גם מביצועיה של סופר קרמיק ומעמידתן ביעדי המכירה והאספקה שלהן. על פי כתב האישום, נאשם 9 היה מודע לקיומם של פרטים מטעים בדוחות הכספיים של ויה ארקדיה וסופר קרמיק, וכן היה מודע לכך שהדוחות הכספיים שלהם מאוחדים לדוחותיה השנתיים והרבעוניים של אפריקה ישראל תעשיות. למרות זאת, חתם על דוחותיהן הכספיים ואישר את הנתונים הכספיים שלהם. כתוצאה ממעשיו, כללו הדוחות הכספיים של אפריקה ישראל תעשיות, בין השנים 2014-2012 פרטים מטעים.
קליין הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בביצוע 9 עבירות על סעיף 53(א)(4) לחוק ניירות ערך, בכך שגרם לרישום פרטים מטעים בדוחות הכספיים בכוונה להטעות משקיע סביר וכן בביצוע עבירות רבות של רישום כוזב במסמכי תאגיד לפי סעיף 423 לחוק העונשין.
בית המשפט אישר את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים וגזר על נאשם 9 את העונשים הבאים: א. עונש מאסר של שבעה חודשים, שירצו בעבודות שירות. ב. קנס של 40,000 שקלים. מאסר על תנאי של 12 חודשים, שלא יעבור בתוך 3 שנים על העבירות בהן הורשע.
-
גזר דין בעניינו של נאשם 6 – משיח דוד
22/07/2020
משיח דוד עבד בנגב קרמיקה משנת 2008 כמנהל בקרת איכות ואמינות מלאי. במסגרת תפקידו היה אחראי, בין היתר, על ביצוע ספירות מלאי בסניפים, ביצוע בקרה על תעודות העברה בין מחסנים ובדיקת איכות מלאי. דוד הואשם במסגרת האישום הרביעי שלפיו הוגדלו באופן פיקטיבי ומרמתי ערכי מלאי הקבוצה. על פי כתב האישום, הנחה איבשיץ', בידיעת ובהסכמת מוטולה, את דוד ונאשמת נוספת, לבצע רישומים כוזבים במסמכי הקבוצה, שהביא לכך שהקבוצה והחברה דיווחו בדוחותיהן הכספיים על מלאי ביתר; זאת, על מנת להציג מצגי שווא על אודות עמידת הקבוצה ביעדיה. כתוצאה ממעשים אלו, כללו הדוחות הכספיים של החברה, פרטים מטעים בין השנים 2014-2011.
דוד הודה והורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון אליו הגיע עם המאשימה, ב-13 עבירות של פרטים מטעים בדוחות כספיים – עבירות לפי סעיף 53(ב)(5א) לחוק ניירות ערך; עבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות על סעיף 423 לחוק העונשין ביחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
בית המשפט אישר את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים וגזר על הנאשם 6, את העונשים הבאים: א. עונש מאסר של שבעה חודשים שירוצו בעבודות שירות. ב. תשלום קנס של 40,000 שקלים. ג. מאסר על תנאי של 12 חודשים, שלא יעבור בתוך 3 שנים את העבירות בהן הורשע.
-
גזר דין בעניינן של נאשמות 15-13 – נגב קרמיקה, ויה ארקדיה וסופר קרמיק
22/07/2020
נאשמת 13, נגב קרמיקה בע"מ (להלן: "נגב קרמיקה") הייתה, בין השנים 2012-1987 חברה ציבורית שמניותיה רשומות למסחר בבורסה. 90% ממניותיה הוחזקו בידי אפריקה ישראל תעשיות. ביום 5.2.12 נמחקה נגב קרמיקה מהמסחר בבורסה והפכה לחברה פרטית בבעלות המלאה של אפריקה ישראל תעשיות. נאשמת 14, ויה ארקדיה לעיצוב הבית בע"מ (להלן: "ויה ארקדיה"), היא חברה פרטית, שהייתה בבעלות מלאה של נגב קרמיקה, החל מיום 31.12.12. נאשמת 15, שותפות כללית ספר קרמיק מוצרי גמר לבית (להלן: "סופר קרמיק"), הוקמה ביום 31.12.12, והייתה בבעלות מלאה של נגב קרמיקה וויה ארקדיה. שלש החברות, עסקו בפעילות בתחום הייצור, השיווק וההפצה של מוצרי גמר לעיצוב הבית, וביחד עם חברות בת נוספות של נגב קרמיקה הרכיבו את קבוצת נגב קרמיקה. הדוחות הכספיים של כל החברות בקבוצה אוחדו בדוחותיה הכספיים של חברת נגב קרמיקה. בתקופה הרלוונטית לאישום, הוחזקה קבוצת נגב בבעלות מלאה, ישירה ועקיפה של אפריקה ישראל תעשיות, ודוחותיה הכספיים אוחדו בדוחותיה הכספיים של אפריקה ישראל תעשיות. החברות נאשמות כתוצאה ממעשי האורגנים שלהן. הצדדים הגיעו להסדר טיעון לפיו הנאשמות יודו בכתב אישום מתוקן ויוטל עליהן קנס בסכום כולל של 100,000 שקלים. ב"כ המאשימה הבהיר כי שני השיקולים המרכזיים שעמדו לנגד המאשימה היו, מחד, הנסיבות החמורות של ביצוע העבירות והיעדרה של תרבות ציות בתאגידים בעת ביצוע העבירות הללו. מאידך, הגילוי מרצון יוצא הדופן שנקטה בו הקבוצה ושיתוף הפעולה מצידה עם הרשויות, שהן אלה שהביאו לעצם הפתיחה בחקירה. התנהלות כזו של התאגידים, מקדמת אינטרס משמעותי של המדינה לעודד בראש ובראשונה את מניעת העבירות על ידי התאגיד. ככל שהתאגיד לא נמנע מביצוע העבירות, השאיפה היא לעודד גילוי מרצון ושיתוף פעולה, כאשר התאגיד מאתר את העבירות. בכך, מועבר מסר לעובדים מצד התאגיד שהוא אינו שבע רצון מביצוע העבירות ואינו מעודד זאת, אלא ההיפך. הקבוצה במקרה זה אמנם לא מנעה את ביצוע העבירות החמורות על פני תקופה, אך כשגילו את העבירות שבוצעו, הודיעה על כך מיד לרשויות והביאה לפתיחה בחקירה.
נאשמות 15-13 הודו והורשעו על פי הודאתן בביצוע עבירות רבות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, לפי סעיף 423 לחוק העונשין. בנוסף, הורשעה נאשמת 13 בביצוע 41 עבירות דיווח לפי סעיף 53(א)(4) לחוק ניירות ערך; נאשמת 14 בביצוע 18 עבירות לפי סעיף חוק זה ונאשמת 15 ב-13 עבירות לפי סעיף זה.
בית המשפט אישר את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים וגזר על הנאשמות 15-13 תשלום קנס של 100,000 שקלים.
-
גזר דין בעניינה של נאשמת 3 – גלית דורי
05/02/2020
גלית דורי שימשה מנהלת שירות לקוחות החל משנת 2006. בתקופה הרלוונטית לאישום הייתה אחראית מחלקת חשבוניות בקבוצת נגב קרמיקה. במסגרת זו הייתה אחראית על הפקת החשבוניות ללקוחות פרטיים ולקבלנים בכל קבוצת נגב (להלן: "הקבוצה"). בכתב האישום נטען כי בהוראות מוטולה ואיבשיץ', ביצעה דורי רישומים כוזבים במסמכי הקבוצה, שהובילו לכך שהקבוצה ואפריקה ישראל תעשיות הקדימו את מועד ההכרה בהכנסות בדוחותיהם הכספיים, וכן דיווחו בדוחותיהן הכספיים על הכנסות כפולות, וכל זאת על מנת להציג מצגי שווא על אודות עמידת הקבוצה ביעדיה. כתוצאה מהאמור לעיל, כללו הדוחות הכספיים של אפריקה ישראל תעשיות פרטים מטעים בין השנים 2014-2011. כמו כן, בכתב האישום נטען כי הנאשמת ונאשמים אחרים הציגו מצגי שווא לרואי החשבון המבקרים, במטרה להסוות את הרישומים הכוזבים ובמטרה לתארם כרישומים שגויים שנעשו בשגגה ובמטרה להסתיר רישומים כוזבים נוספים בדוחותיהן הכספיים של הקבוצה ואפריקה ישראל תעשיות.
דורי הודתה והורשעה על פי הודאתה, במסגרת הסדר טיעון, בריבוי עבירות של פרטים מטעים בדוחות כספיים על מנת להטעות משקיע סביר – 28 עבירות לפי סעיף 53(א)(4) לחוק ניירות ערך; עבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות על סעיף 423 לחוק העונשין; עבירות רבות של מנהלים ועובדים בתאגיד לפי סעיף 424(2) לחוק העונשין; עבירות רבות של זיוף, עבירות לפי סעיף 418 לחוק העונשין, ועבירה של קבלת דבר במרמה, לפי סעיף 415 לחוק העונשין, והכל ביחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
בית המשפט אישר את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים וגזר על הנאשמת 3 את העונשים הבאים: א. עונש מאסר של ארבעה חודשים לריצוי בפועל. ב. תשלום קנס של 100,000 שקלים. ג. מאסר על תנאי של 12 חודשים, שלא תעבור בתוך 3 שנים את העבירות בהן הורשעה. בגזר דינו קבע בית המשפט כי: "במצב דברים בו על הנאשמת לבחור בין מילוי הוראות, גם אם לא חוקיות, תוך ריצוי הממונים עליה, ואף קבלת טובות הנאה מסוימות גם אם לא מאד משמעותיות (ושאינן נגזרות מהיקף העבירות) לבין פניה לממונים או לרשויות, מה שהיה מביא ככל הנראה לפיטוריה ואבדן מקור פרנסתה, מה שהיה קורה גם אם הייתה עוזבת את מקום העבודה כדי לא לבצע את העבירות, הבחירה קשה. ברור כי הבחירה שבחרה נאשמת 3 הייתה לא ראויה ועליה להיענש".
|
|
|
|