תיקי תרמית בניירות ערך
-
מדינת ישראל נ' בביצקי ואח'
20/04/2021
ת.פ 73321-12-20
בית המשפט המחוזי בתל אביב (המחלקה הכלכלית, כב' השופט חאלד כבוב), גזר על מיכאל בביצקי, שניהל באופן פרטי תיקי השקעות עבור מכרים וחברים, עונש של 24 חודשי מאסר ופיצוי לנפגעי העבירה.
בביצקי הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של תרמית בניירות ערך, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בנסיבות מחמירות וניהול תיקי השקעות ללא רישיון.
בתקופות שונות בין השנים 2017-2012 ניהל חשבונות מסחר של לקוחות שונים ללא רישיון ניהול תיקים. בביצקי קיבל את הרשאת הלקוחות לפעול בחשבונותיהם על סמך מצגי שווא שונים הנוגעים למידת הסיכון בהשקעה ולמומחיותו. במסגרת המסחר שלח בביצקי יד בכספי המשקיעים על ידי ביצוע של כ-1200 עסקאות עצמיות בין חשבונותיו האישיים ובין חשבונות הלקוחות שהיו בניהולו, וכך העביר לחשבונותיו כ-300,000 ש"ח. בנוסף, בביצקי שלח ידו בכספי שניים מלקוחותיו בסך של 175,000 ש"ח כשהנחה אותם להעביר אליו כסף לצרכי השקעה ובפועל עשה בו שימוש לצרכיו.
בית המשפט אישר את הסדר הטיעון וקבע כי מעשיו של הנאשם "מצדיקים הטלת עונש ההולם את חומרת המעשים, את הנסיבות המחמירות של ביצועם, את הפגיעה המשמעותית לא רק במשקיעים שסבלו הפסדים כספיים אלא באינטרסים המוגנים של פעילות שוק הון שקוף והוגן". בגזר דינו התחשב בית המשפט בנסיבות אישיות, בין היתר בגורמים שהביאו את הנאשם לבצע את הפעילות העבריינית.
-
מדינת ישראל נ' משה בן דניאל גולדמן ואחרים
14/02/2021
ת"פ 11062-04-19
בית המשפט המחוזי בתל אביב (כב' השופטת אגמון-גונן) גזר 44 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה מיליון וחצי ש"ח על מנהל ההשקעות הראשי לשעבר בקופת הגמל גדיש של פסגות, משה גולדמן, וכן הורה על חילוט סכום של כ-3.5 מיליון ₪. כן גזר בית המשפט 30 חודשי מאסר בפועל על שאול מאור, יו"ר ובעלים לשעבר של בית ההשקעות מאור לוסקי. גולדמן ומאור הורשעו במסגרת הסדר טיעון בעבירות של מתן ולקיחת שוחד, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה, תרמית בניירות ערך, איסור הלבנת הון ועבירות נוספות. גולדמן הורשע גם בעבירות של שיבוש מהלכי משפט והדחת עד.
כן גזר בית המשפט עונש של 11 חודשי מאסר בפועל על הדר אשרת, שהיה בעבר מנהל חדר מסחר במניות בדויטשה בנק ישראל, והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ומרמה והפרת אמונים בתאגיד.
כתב האישום שבו הודו והורשעו גולדמן ומאור מפרט פרשת מרמה רחבת היקף, שבבסיסה ניצול של כספי חוסכים בקופות גמל ופנסיה על ידי אנשי שוק הון מנוסים לצורך הפקת רווחים אישיים. הרווחים חולקו בין הנאשמים בפרשה באמצעות רשת מסועפת של חשבונות וחברות קש ואנשי קש בכל רחבי העולם. היקף חלוקת הכספים האסורים והלבנת ההון שיוחסה לגולדמן ולמאור בכתב האישום היא בהיקף כולל של כ-20,000,000 ש"ח.
בתקופה הרלוונטית לכתב האישום ניהל גולדמן מתוקף תפקידו כספי חוסכים בהיקפים שעומדים על כ-20 מיליארד ש"ח. לפי כתב האישום, גולדמן ומאור ביצעו עסקאות תרמיתיות בין חשבונות קופת הגמל "גדיש" לבין חשבון קש שנוהל בבית ההשקעות "מאור לוסקי" על ידי מאור, ובכך רתם גולדמן את כספי קופת הגמל על מנת לייצר רווחים בחשבון הקש שבשליטת השניים במסכת תרמיתית מורכבת.
בצד זה, ביצעו המעורבים פעילות מרמתית בעסקאות הפצת מניות סלקום שבוצעו על ידי דויטשה בנק ישראל. במסגרת עסקאות אלה קנה מאור מדויטשה בנק מניות סלקום בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ומכר אותן ברווח לקופות הגמל של פסגות ואקסלנס שבשליטת גולדמן ויגאל לוי, מעורב נוסף בפרשה. בכך יצרו הנאשמים רווחים עצומים בחשבונות שבשליטת מאור, רווחים שחולקו בהמשך בין המעורבים.
אשרת הורשע בכך שהסתיר מהממונים עליו שהוא מקבל תשלומים בסכום של כ- 250 אלף דולר מחברו שאול מאור תמורת מכירת מניות סלקום מדויטשה בנק לחשבונות בשליטת מאור.
|
|
|
|