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Greetings, 

RE:  Temporary cessation of proceedings due to non-reporting of a change in 

holdings of related parties 

As part of the ongoing dialogue that the Association of Mutual Fund Managers is currently holding 

with the Israel Securities Authority (hereafter : the ISA) staff , we have been asked to refrain from 

taking enforcement measures due to the non-reporting of a change in the rate of fund units held 

by related parties, as required by the Regulations of Investment in Mutual Funds (reports), 5755 

– 1995 (hereafter: the Reporting Regulations). What is being requested and its justification are 

described below.  

The background to the request 

The world is currently experiencing an event with macroeconomic implications which is the result 

of the spread of the COVID-19 virus in many countries throughout the world. The State of Israel 

is taking significant and unprecedented steps as a result of this event in an attempt to stop the 

spread of the virus, as in other countries.  

Recent weeks have been characterized by sharp declines in the prices of securities in many of the 

leading stock exchanges around the world, including the Tel Aviv Stock Exchange, accompanied 

by an increase in volatility in the prices of commodities and various risk assets. The mutual funds 

industry is experiencing exceptionally large volume of redemptions, on a scale that has not been 

seen in the past, even in previous crises. Furthermore, and according to the trend in the market, 

the funds’ assets are suffering declines in value.  

Reasons for the request 

Regulation 23 of the Reporting Regulations establishes that a fund manager must report a change 

in the rate of fund units under his management, that are held by related parties – when the rate 

of holding reaches 25 percent, when the rate of holding drops below 25 percent, and when the 



rate of holding is 25 percent at least and there is a change of at least 5 percent relative to the rate 

of holding in the previous report submitted according to this regulation.  

Due to the crisis in the capital market and the high volume of redemptions in the mutual fund 

industry, alongside the drop in the value of the funds’ assets, in the case of many funds a daily 

change is made in the relative rate of holding by related parties, who tend not to sell their 

investment in the fund even in such periods. As a result, the fund manager may be required to 

report a change at frequent intervals. Multiple reports to the public concerning changes in the 

holdings of related parties, which are primarily passive changes, do not contribute to the quality 

of information possessed by the public and may even make it more difficult for them to arrive at 

the correct conclusions based on this information. With respect to the fund managers, frequent 

reporting of a change in the holdings of related parties, according to the aforementioned 

regulation, creates a burden for them, especially since some of them are working in small groups 

in view of the directives of the Ministry of Health.  

The position of the ISA staff 

We are currently in the midst of an exceptional crisis that is affecting the normal course of 

business and a flexible solution is needed. The threshold for a change that requires reporting 

according to the regulation creates a situation in which the fund manager is required to report on 

changes on a daily basis or at the very least with a high frequency.  

We do not believe that at the present time reporting frequently to the public on changes in the 

rates of holdings of 5 percent relative to the rate of holding reported in the previous report— 

when the changes were brought about in a passive manner—will help to improve the information 

in the hands of the public or that it will strengthen its ability to process data. Furthermore, it might 

even cause harm in view of the multiplicity of unnecessary reports, while at the same this leads 

to the investment of resources by the fund manager.  

In view of the above, and the other considerations that have been presented, the ISA staff will 

refrain from taking measures in response to non-reporting of changes in the rate of holding of 

related parties under the following conditions:  

1. The rate of change does not exceed 10 percent of the fund’s units relative to the previous 

report submitted according to Regulation 23(a)(3) of the Reporting Regulations;  

2. The change in the rate was not the result of an action taken by the aforementioned 

related party.  

The aforementioned does not detract from the obligation of the fund manager, according to the 

regulation, to submit a report when the fund reaches the threshold of holdings of 25 percent or 

drops below the threshold of holding of 25 percent.  

This position will be in effect until May 31st, 2020 and its extension will be considered from time 

to time according to the circumstances.  

This position is based on the facts and evidence presented in your request and on the assumption 

that your request includes all of the details and data required to respond to the question you 



submitted. Any change in the facts or circumstances submitted to us may lead to a different 

conclusion with respect to the question submitted.  

This letter expresses the position of the ISA staff regarding enforcement activity and is not 

intended to express any other conclusion or legal position regarding the question presented to 

us. The position of the ISA staff does not constitute any defense for the inquirer or a third party 

that relies on its decision in response to legal exposures that are liable to arise, including claims 

made by third parties or decisions of the courts that are not in alignment with the decision of the 

ISA.  

In addition, we hereby inform you that according to the procedure for dealing with pre-ruling 

inquiries made to the ISA (published on the site of the ISA in June 2008), this pre-ruling inquiry 

and the response may be published on the ISA site.  

 

Yours sincerely  

      

Maya Gerti Gilboa 
     Legal Counsel 
     Unit for Supervision of Mutual Funds  
 

 


